Byta innerdörr – mått & montering

Har du planer på att byta en innerdörr hemma hos dig? Det är enklare än vad du tror men förutsätter att du lär dig ett par tekniska mått och detaljer. Här får du en guide som vi hoppas gör det lättare för dig när du ska byta din innerdörr.

Innerdörrens mått

Modulmått

Måttet på hålet i väggen används för att beskriva modulmåttet. Köper du en dörr med ett angivet modulmått på 8×20 (BxH) måste alltså hålet i väggen vara minst 800 mm brett och 2000 mm högt, annars kan du inte montera in modulen.

Karmyttermått

För att kunna justera och dreva dörren är karmyttermåttet ca 10 mm mindre både på bredden och på höjden.

Dörrbladsmått

Den rörliga delen, själva dörren, kallas för dörrbladet. Måttet på den delen är egentligen inte så avgörande för att din dörr ska passa och gå att montera. Därför anges dörrbladsmåttet ibland inte på vissa produkter. När det anges är det helt enkelt dörrens höjd och bredd i mm.

Så byter och monterar du nytt dörrblad

Om du bara ska byta själva dörrbladet och du har sån tur att det är snap-in gångjärn i din dörrkarm är det enda du behöver en skruvmejsel. Med spetsen på skruvmejseln ska du lätta på låstungan så att du kan lyfta av dörren. Därefter häktar du på den nya dörren och ser till att den snäpper fast i låstungan.

Montering och byte av både innerdörr & dörrkarm

Ska du däremot byta hela dörrkarmen behöver du lite mer verktyg och framförallt mer tålamod och tid. De allra flesta dörrar du kan köpa kommer med förborrade karmar. Tänk på att välja rätt längd beroende på avståndet mellan karmen och väggen. Välj också rätt typ av skruv beroende på materialet i väggen du ska skruva fast karmen i. För trä, använd karmskruv eller träskruv. Vid betong eller tegel, använd karmskruv och plugg.

Börja med att kolla att golvet under dörrkarmen är vågrätt med hjälp av ett vattenpass. Är det inte det behöver du använa kilar för att göra det helt vågrätt. Kila alltid fast karmen nedtill först och sen upptill. Kilning ska alltid göras parvis med en kil från utsidan och en från insidan. Kontrollera att sidorna på karmen är helt lodräta med ett långt vattenpass. Är det inte det måste du kila ytterligare. Karmen får inte luta.

Börja med att skruva fast gångjärnssidan och därefter sidan med handtag och lås. Har du en väldigt bred dörr kan det vara god idé att fästa dörrkarmen även i mitten upptill. Innan du skruvar fast allting kontrollera att det invändiga öppningsmåttet (s.k. karmfallsmåttet) är lika hela vägen i dörrens öppning. Om inte, justera med kilar och skruvarna.