Altandörrar

En altandörr är så mycket mer än bara en utgång mot uteplatsen eller trädgården. Altandörrar kan vara lite av en vacker tavla med utsikt mot utemiljön runt ditt hem. Läs vår översikt om olika typer så du kan göra ett bättre när du ska köpa altandörr.

Det finns otroligt många olika typer av altandörrar, eller fönsterdörrar som de ibland också kallas. Bor man i lägenhet eller har en uteplats på övervåningen kallas de för balkongdörrar. Det är i grund och botten samma typ av dörr men det finns såklart många olika utseenden och tillverkare.

Enkel eller dubbel altandörr

Man kan ha en enkel altandörr eller en med dubbla dörrar som öppnas åt varsitt håll och släpper in massor av ljus. Fönsterdelen kan vara halv och gå ner till midjehöjd eller helglas då glasdörren går hela vägen ner till golvet.

Det absolut vanligaste är att man monterar dörrar mot uteplatser att vara utåtgående, dvs man öppnar de utåt. Det finns även inåtgående dörrar och såna är mer vanliga som balkongdörr. Fördelen med det är att dörren inte tar upp massa plats så det blir extra trångt ute på balkongen.

Altandörrar med spröjs

Spröjsad altandörr blir ett vackert inslag och passar väldigt bra i en romantisk herrgårdsstil, speciellt om dörren och altanen vetter mot vacker natur. Varje liten ruta som spröjset skapar blir som en tavla och tillsammans skapar rutorna en vacker helhet.

Spröjs kan antingen vara permanent, det vill säga att glaset inte bara ser ut som rutor utan faktiskt också är separata glasrutor. Eller så är det utanpåliggande spröjs och alltså något som man monterar fast utanpå en helglasad altandörr. Då köper man till det när man beställer sin altandörr.

Inåtgående eller utåtgående dörr mot altanen

Spontant kanske det känns som att alla dörrar ut till en altan går utåt men det går minst lika bra att montera en inåtgående altandörr. Utrymmet inomhus kanske är trångt och då är det bättre med utåtgående eftersom du slipper backa och flytta på dig när du öppnar dörren.

dubbla altandörrar från sovrum till uteplats

Om du har en liten och trång balkong eller altan men rymligt inne kan en inåtgående balkongdörr vara ett bättre val. Det är upp till dig att välja vad som passar bäst i ditt hem helt enkelt.

Inbrottssäkra altandörrar

Altanen ligger ofta placerad på en skyddad plats, kanske med staket, växter och insynsskydd mot gatan och grannar. För dig som bor och använder altanen ger det en lugnare plats där du kan sitta utomhus och känna lugnet. Tyvärr blir det ju också en skyddad plats där inbrottstjuvar får mer tid på sig att jobba ostört.

En altandörr har ofta inte samma säkerhet som ytterdörren och är därför lättare att bryta upp. När du köper en ny altandörr, se till att du inte snålar på säkerheten. Välj en inbrottssäker altandörr med låsbart handtag, stängningsbeslag (spanjolett) och hakregel. Det finns altandörrar med godkända säkerhetsnycklar och kodlås att köpa idag.

Var kan man köpa altandörr online?