Tätningslist till ytterdörr

I dörrkarmen på en ytterdörr är det viktigt att ha en bra tätningslist. Listen har flera olika funktioner däribland isolering av värme och ljud men också för att minimera risken för fuktskador. Den hjälper också till att hålla damm och pollen ute.

Tätningslister är tillverkade av gummi för att dörren inte ska utsättas för onödigt slitage. Bredden och kvalitén kan vara olika hos olika tillverkare och fabrikat. Här följer tips och råd som vi tycker är viktiga att känna till för att få bästa möjliga funktion.

1. Värmeisolering

Uppvärmning är en påtaglig kostnad i de allra flesta hem på nordliga breddgrader. Oavsett vilken uppvärmning vi har i vårt hus kostar det pengar.

Undvik att elda för kråkorna genom att sätta in en bra tätningslist för att isolera dörrkarm så att så lite värme som möjligt lämnar huset. Samtidigt är det lika viktigt att inte släppa in kall luft i onödan.

sprucken tätningslist i ytterdörr
Dags att byta tätningslisten i denna ytterdörr

Man kan sätta tätningslisten runt hela dörrkarmen, även ovanför dörren och nere vid ytterdörrens tröskel.

Tryckskillnader utanför och innanför ytterdörren

Inomhus- och utomhusluften kan ha olika tryck. Tryckskillnader skapar luftströmmar och kring fönster och dörrar leder det till att varm eller kall luft gärna tar sig genom springor.

Om du sätter din hand kring karmen på din ytterdörr när den är stängd, känner du ett drag?

Om du känner drag är det dags att se över dina tätningslister i dörrkarmen, för att undvika att betala onödigt mycket för uppvärmningen av ditt hem.

2. Ljudisolering

Förutom värmeisolering hjälper också tätningslister till att ljudisolera. Bor du i lägenhet och störs av höga ljud från trapphus kan det vara bra att kolla över om tätningslisten är hel och täcker ytan.

Är den trasig, för liten eller allmänt dåligt skick är det läge att köpa en bättre list till din ytterdörr.

3. Stänga ute fukt

En tredje viktig funktion med tätningslisten är att den håller fuktig luft borta från de inre delarna av dörren eller fönstret. Som vi tidigare nämnde har luft en inneboende vilja att strömma om det föreligger tryckskillnader på ut- och insidan av dörren.

Om luften då samtidigt är fuktig löper du risk att få fuktskador i din dörr. Kostnaden för en bra tätningslist är avsevärt mycket lägre än priset på en ytterdörr.

Här kan du köpa tätningslister till din dörr

Alla välsorterade byggvaruhus har tätningslister (K-rauta, Beijer, Byggmax, Bauhaus). Du kan också hitta lister på stormarknader som Coop Bygg. Även Clas Ohlson och Jula är butiker som brukar sälja tätningslister.

Vill du göra det bekvämt för dig kan du beställa från en internetbutik. Har du tur är paketet så pass litet att det får plats i en brevlåda. Då får du hem din tätningslist direkt i postlådan. Här följer direktlänkar till kategorier hos några byggnäthandlare.

Profiler och former på tätningslister

Tätningslister har olika profil beroende på hur stor eller liten springa som de ska täta. Profilerna har olika bokstäver vilket också är hur de ser ut i tvärsnitt. En I-profil ser ut som ett I och en P-profil ser ut som ett P, från sidan.

Sågspåret i dörren, fönstret eller annan karm som du ska täta ska då matcha tätningslistens profil. Spännvidden på hur stor springa de klarar av att täta varierar också. Här är en grov översikt att titta på.

Profil på tätningslistenAnvänds till
Ibilliga dammlister i PUR-skum
Eglaslister i silikon
Psmå springor på 1-5 mm
Dmellanstora springor på 1-5 mm
Ostora springor på 1-10 mm
Vlister som utsätts för mycket slitage

Vill du fördjupa dig?

Läs mer i den här guiden: Boverket om Energieffektiva åtgärder (PDF)