Förrådsdörrar

Det finns en särskild kategori av dörrar anpassade för att användas som dörr till förråd. Ska du byta förrådsdörr gå direkt på den här kategorin av dörrar istället för vanliga ytterdörrar. Förrådsdörrarna är billigare och enklare i sin konstruktion. De passar även bra att använda som ytterdörrar till fritidshus och friggebodar.

Storlek på förrådsdörren

Precis som andra dörrar anger man storleken på dörren i decimeter. En förrådsdörr som betecknas 9×20 är alltså 90 cm bred och 200 cm hög. Vanliga storlekar på förrådsdörrar är 8×20, 8×19, 9×19, 9×20 och 10×20.

Kallförrådsdörrar: 10-gradersdörrar

Ouppvärmade utrymmen som till exempel ett kallförråd, cykelskjul eller en redskapsbod kan man sätta en kallförrådsdörr till. De kallas även för 10-gradersdörrar då man sällan har mer än 10 graders temperaturskillnad mellan ute och inne i såna utrymmen.

förrådsdörr 10-graders rak träpanel, vibostugan
Vibostugan. Förrådsdörr 10° rak panel. Se pris här.

Oftast är denna typ av kallförrådsdörr byggd med en stomme av ramträ och isolering. Utsidan kan vara av furupanel och insidan av plywood.

kallförrådsdörr, furuhäll snickeri
Kallförrådsdörr från Furuhäll Snickeri. Se pris här.

Varmförrådsdörrar: 18-gradersdörrar

Ett varmförråd har uppvärmning men den är begränsad och inte lika som en boendemiljö. Temperaturskillnaden kan vara mer än 10 men under 18 grader, därav namnet 18-graders förrådsdörr.

Sorseledörren varmförrådsdörr med 45 mm isolering
Varmförrådsdörr med 45 mm isolering. Sorseledörren.

Den här typen av förrådsdörr behöver förstärkning för att temperaturskillnaden inte ska få dörren att slå sig. De flesta tillverkare sätter därför aluminiumplåt i stommen.

Priset är något billigare på 10-graders förrådsdörr.

Bra tips för dörr till förråd

Snåla inte och använd en förrådsdörr som ytterdörr på ditt hus! Inte heller som förrådsdörr in till källare som har förbindelse med bostaden.

Ytterdörrar är konstruerade för att klara stora skillnader i temperatur. Förrådsdörrar har heller inte samma skydd mot framförallt brand som en typgodkänd ytterdörr.

Beställa förrådsdörr billigt på nätet

Utbudet av förrådsdörrar på nätet hittar man hos bygghandeln som har e-butiker. Det finns ibland även hos möbel- och inredningsbutiker med ett sortiment för bygg. Här är några återförsäljare av dörrar för förråd:

Dubbel förrådsdörr

Vissa redskap och maskiner är för breda för att ta in genom vanliga dörröppningar. Då behövs dubbel förrådsdörr där man kan öppna två dörrar vid behov. En dubbeldörr anpassad till förråd kostar såklart något mer än enkeldörr. Även i denna kategori finns det 10-graders och 18-graders dörrkonstruktioner.

dubbel förrådsdörr, 18 graders, Jabo
Dubbel förrådsdörr. 18-graders från JABO. Se pris här.

Behöver du en bred dubbeldörr till ett kallförråd har Sorseledörren en med ramträ och isolering på 30 mm, plywood limmad på båda sidor och furu spikad på utsidan.

Bred dubbeldörr till kallförråd, Sorseledörren
Bred dubbeldörr till kallförråd. Sorseledörren.

Se alla Sorseledörrens pardörrar här.