Parinnerdörrar

Med parinnerdörrar får man ett fantastiskt vackert sätt att kunna öppna upp mellan rum i hemmet. Dubbeldörr inomhus ger elegans och ett sofistikerat intryck och kan lyfta känslan av en generöst tilltagen planlösning.

öppna parinnedörrar
Öppna parinnerdörrar ger välkomnande känsla.

Det passar bra med pardörr inomhus när man vill sudda ut en skarp gräns mellan två rum men samtidigt ha kvar möjligheten att skärma av. Det är ett alternativ till öppen planlösning och ger större flexibilitet.

En fördel med pardörr i glas är att man får både ljusinsläpp och avskärmning på samma gång. Den luftiga känslan finns där även när dörrarna är stängda och vill man maximera den öppnar man båda pardörrarna.

Parinnerdörr i husets stil

Det finns många olika stilar på parinnerdörrar med allt från modern design till form från vårt förra sekelskifte. Dubbelinnedörrar kan ha hel- till halvtäckande fönster i glas men även vara helt utan glasinsatser. Det finns även dubbla dubbeldörrar där varje dörr är vikbar.

Glasen i dubbeldörren kan vara fullt transparenta eller frostade. Glasdörrar låter ljuset flöda mellan rummen men låter dig ändå skärma av ljudet. Vanliga ställen där vi monterar in dubbeldörrar är in till vardagsrum, finrum eller husets bibliotek/arbetsrum.

Olika storlekar på dubbeldörr inne

parinnerdörrar, stil sekelskifte
Parinnerdörrar 180×200. Stil sekelskifte.

Det finns flera olika storlekar på dubbeldörrar som monteras inne. Från smala pardörrar till väl tilltagna parinnerdörrar. Vilken storlek som passar i ditt hem beror lite på vilken känsla du vill skapa i rummet.

En sak att tänka på är att mäta så det går att öppna upp båda dörrarna utan problem. Du måste kunna öppna fullt ut så inte dörren stannar i vinkel.

En dörr har ingen bärande funktion för taket ovanför. Därför är det också viktigt att veta om väggen som parinnerdörren ska monteras i är en bärande vägg eller inte.

När man beskriver storleken på dörrar brukar man prata om modulmått. En vanlig bredd är till exempel 13×21 och med det menas 13 dm i bredd och 21 dm i höjd, alltså 130 cm x 210 cm.

Modulmåttet är inte samma sak som dörrbladets mått. Dörrbladet är själva dörren som ska få plats i modulen.