Köpråd till dig som ska köpa ytterdörr

Ytterdörren är en viktig del av ett hus exteriör och utseendet på dörren kan både förstärka och förminska känslan av ett trevligt hem. En ytterdörr har dessutom viktiga funktioner, som beroende på dina krav ger lite olika förutsättningar för vilken dörr som passar dig och ditt hus.

Ytterdörren ska skydda mot väder och vind

Ett hus ytterdörr är en av de dörrar som öppnas och stängs mest. På vintern får dörren utstå kyla, is och snö medan sommaren bjuder på stekande sol eller piskande regn.

Det är viktigt att välja en ytterdörr tillverkad i ett material som kan motstå alla dessa påfrestelser. Det är inte helt ovanligt att ytterdörrar sväller och krymper med årstiderna, något som sliter och förkortar dörrens livslängd.

Välkomnande mot gäster men avvisande mot inbrottstjuvar

Idag har det blivit mer och mer vanligt att vi köper säkerhetslås, larmlösningar och har dörrar med dålig insyn eller kanske till och med galler. Även altandörrar tillverkas med hög säkerhet mot inbrott i åtanke.

Ta mått på dörren och glöm inte handtaget

För att undvika extraarbete och kostnader börja med att ta ett mått på nuvarande dörr eller dörrpost. Du kanske har sett en billig ytterdörr på en annons och tänkt att du ska slå till och köpa den direkt innan den är slutsåld.

Ditt dörrköp kan dock bli dyrare än du tänkt dig. Alla hus och dörrar är inte stöpta i samma mått, så börja med att mäta hur stor dörr du har nu och utgå från det när du letar en ny dörr. Tänk också igenom om du vill ha sidoljus eller överljus till ytterdörren.

Mät dörrhålet där ytterdörren, karmen och även en ställplats på 10 – 50 mm ska inrymmas. Måttet som sedan används i butiker och av säljare är i decimeter.

Innan du beställer, kolla också om dörren ska vara höger- eller vänsterhängd. Det händer att folk beställer felhängda dörrar. Högerhängd betyder att gångjärnen sitter på höger sida om dörren och vice versa.

Dörrhandtag brukar normalt inte ingå vid köp av en ytterdörr så det hittar man på sektionen för dörrtillbehör. Se till att beställa ett handtag du tycker passar.

Märkningar på ytterdörrar

Kanske du har funderat på vad olika märkningar betyder som finns på ytterdörrar; P, EI, U, CE. Här får du en förklaring till märkningarna.

U : energieffektivetet. Visar hur bra dörren isolerar. En ytterdörr som isolerar dåligt blir en energitjuv i ditt hus och gör att du eldar för kråkorna. Ju lägre U-värde en dörr har, desto bättre energieffektivetet. Generelt kan sägas att ett U-värde kring 1 är ett bra värde. Har dörren glasytor blir U-värdet högre eftersom där kan värme slippa ut lättare.

P : ett märke som visar på att dörren uppfyller kraven i SPs (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) certifieringsregler. SP testar massor av produkter med avseende på täthet, hållfasthet, manövrerbarhet och värmeisolering.

EI : värdet anges direkt efter EI och anger hur länge dörren kan förhindra brandspridning, mätt i antal minuter.

CE : europeisk standard. En produkt som har CE-märkning uppfyller grundläggande krav för hälsa, säkerhet, funktion och miljö inom EES.