Isolera ytterdörr och spara pengar

Uppvärmning är en stor del av många villaägares månadskostnader och du kanske har hört uttrycket ”elda inte för kråkorna”? Med det menas att det är dumt att värma upp huset om det i sig självt läcker ut värme på olika ställen i onödan. Att isolera ytterdörr kan vara en sån ifall den inte är bra isolerad.

isolerad ytterdörr stoppar kylan till huset

Att dreva ytterdörr och fönster

Fogen mellan dörrkarm och väggregel är ett ställe där isolering behövs. När man fyller upp detta utrymme kallar man det för att man drevar. Det vanligaste materialet man fyller upp med är glasull och det finns speciella remsor med smalare drevor avsedda för ändamålet.

När man isolerar en ytterdörr gör man det från insidan och man börjar cirka 20 cm från dörrkarmens hörn. Man kan använda drevkil, klädda och oklädda remsor med isolering från till exempel ISOVER.

Isolera ytterdörr med tätning kring dörrbladet

När det är tillräckligt bra isolerat mellan dörrkarmen och väggen har du gjort vad du kan på det området. Däremot kan det vara en god idé att kolla över hur mycket värme som slipper ut kring dörrbladet.

Ett dörrblad ska ju gå lätt att öppna och stänga, men det innebär också att det är en liten luftspalt mellan bladet och dörrkarmens inåtvända sida. Där kan varmluft slinka ut och det kan du stoppa genom att sätta tätningslister kring ytterdörren.

För att hitta rätt typ av list ska man kolla på vilken profil som fyller upp luftrummet på bästa sätt. Det finns flera olika typer men kolla i vår guide om tätningslister för ytterdörrar så lär du dig mer.